/ ThinkStock/Getty Images
Днес гражданите на най-младата държава на Балканския полуостров - Косово гласуваха на предсрочни парламентарни избори. Общо 19 партии, пет коалиции и две граждански инициативи се бореха за подкрепата от 1,8 млн. регистрирани избиратели.
 
С изключение на няколко малки инцидента, изборният процес протече гладко и избирателните секции затвориха в 19.00 ч. местно време. Близо 30 000  наблюдатели - местни и чуждестранни, следиха за спазването на демократичния ред при провеждането на вота.

Екзит полът на телевизията „Клан Косова“ показва, че коалицията между Демократическата партия на Косово, „Съюз за бъдещето на Косово“ и „Инициатива за Косово" са получили 40% от гласовете на избирателите, а изненадващо „Самоопределение“ е на второ място с 30%.
 
На трето място се нарежда коалицията между „Демократична лига за Косово", „Съюз ново Косово“ и „Алтернатива“ с 27% подкрепа.

При представянето на резултатите беше отбелязано, че те може да не са напълно точни, като има 1,5% вероятност от грешка. „Екзит половете могат да бъдат абсолютно точни, наполовина точни или изцяло грешни“, допълниха от екипа, изготвил изследването.

Икономическите въпроси и постигането на напредък в процеса за присъединяване към Европейския съюз бяха централни теми по време на изборния процес. Новото правителство ще има задачата бързо да се справи с безработицата в страната, която достига до 30% и да подобри отношенията със съседните държави, особено със Сърбия. Това е едно от предварителните условия за приемането на двете държави в ЕSвропейския съюз.

Западът вижда интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС като начин за стабилизиране на региона, който все още се възстановявана от войните през 90-те години на миналия век. При победа на коалицията на Рамуш Харадинай обаче, има голяма вероятност отношенията със Сърбия да се усложнят.
Агенция Фокус