кутия цигари
кутия цигари / / Thinkstock/Getty Images
300 евро получил англичанинът Том Фрайн за снимката на мъртвото си тяло, която стои върху всички кутии с цигари в Европейския съюз. Младежът разказва пред английския „Гардиън”, че направил в Берлин две фотосесии за кампания против тютюнопушенето през 2012. Четири години по-късно открил, че лицето му е из цялата стена в местния магазин, както и във всички 27 страни членки на ЕС.

Цигарите идват със стряскащи картинки от лятото

Зловещите картинки по кутиите с цигари бяха въведени у нас и в целия Европейски съюз през лятото на 2016, като част от кампания за борба с тютюнопушенето. Картинките варират от трупове, през операционни зали, до увредени органи. Един от моделите, които са снимани за кампанията разказва пред английския „Гардиън”, че е направил две фотосесии в Берлин през 2012 година. Организаторите обяснили на Том Фрайн в имейл, че снимките ще служат за предупреждение на пушачите и че за тях ще получи 100 евро.  

В първата фотосесия Том трябвало да се снима гол и свит на кълбо. Днес снимката му се намира по кутиите с цигари с предупреждение, че тютюнопушенето води до импотентност. 

Младежът разказва, че на площадката срещнал всякакви други модели – жена, която да гледа тъжно в инвалидна количка, мъртвец в морга, опечалени роднини.

След време организаторите го потърсили за втора фотосесия, като този път му предложили 200 евро и го помолили да дойде за снимки в изоставена болница в покрайнините на Берлин. Този път англичанинът имал нова роля – на мъртвец:

„Боядисаха лицето ми сиво, сложиха ме в найлонов чувал и ме заведоха в моргата. Престоят в чувала наистина ме ужаси, особено след като немският фотограф го закопча догоре и ми прошепна: „Това да ти е за Дрезден”.

Учениците колекционирали стряскащите картинки по цигарените кутии

След време Том се връща в Лондон и забравя за снимките. Припомня си ги четири години по-късно:

„През есента на 2016 получих имейл от приятел в Берлин. Беше ми пратил снимка на пакет цигари с картинка на мъртвото ми тяло. Отидох до местния магазин и открих, че лицето ми е по цялата стена. Бях навсякъде. И то във всички 27 страни на ЕС. Имаше милиони и милиони пакети с мен. Не е първото нещо, което казвам на хората при запознанство, нито ме спират по улицата, но постоянно виждам лицето си по пъбове и магазини. Беше странно.”

С времето приятели започнали да изпращат на Том различни неща, които открили из мрежата. Оказало се, че във Фейсбук има тъжна поема за мъртвеца от цигарените кутии. Негови приятели, които ходили на фестивала в ‘Гластъбъри” пък му разказали, че лицето му било навсякъде из калта.

„Наскоро майка ми беше на почивка в Испания, където заговорила с едни хора за децата си. Щом станало дума за най-големия й син тя посочила празна кутия от цигари, която се търкаляла на тротоара и казала: „Това е синът ми”.

300 евро за снимките едва ли са най-добрата оферта, продължава Том, но добавя, че се надява, че те може и наистина да са отказали някого от цигарите, а защо не и да са спасили живот. А за себе си уточнява, че не пуши.