Лидерът на ДНР Александър Захарченко
Лидерът на ДНР Александър Захарченко / БГНЕС
Александър Захарченко, който бе убит при експлозия в самопровъзгласилата се Донецка народна република, през последните четири години бе начело на бунтовниците, подкрепяни от Русия. Син на местен миньор и бивш бизнесмен, Захарченко стана министър-председател на бунтовниците през август 2014 г. Това очевидно бе обмислен ход, който да потвърди думите на Кремъл, че бунтът е от местен характер, пише АФП.
 
Бившият полеви командир, който почина на 42-годишна възраст, носеше военна униформа в цвят каки, дори когато се занимаваше с проблеми от граждански характер в разрушения от войната район. Захарченко бе ранен в крака при сражения в Дебалцево през 2015 г., но надживя много от другите командири на бунтовници.

Лидерът на Донецката народна република е убит при взрив

Лидерът на ДНР Александър Захарченко
БГНЕС

В район, в който добивът на въглища е доминиращ, Захарченко работи за кратко в мините като електроинженер преди да влезе в бизнеса, свързан с индустрията. Но през 2014 г. той продаде бизнеса си, за да финансира бунтовниците и участва в превземането на сградата на областната администрация в Донецк, която отключи конфликта през април същата година.
 
През ноември 2014 г. той бе избран за първи президент на Донецката република, след като спечели 75% от гласовете в противоречиви избори и без реална опозиция. По това време той отрече твърденията на Киев, че руските войски участват в сраженията.
 
Той бе съгласен на редица крехки и често нарушавани прекратявания на огъня в сраженията с украинските сили, при които бяха убити повече от 10 000 души.

Опит за покушение срещу лидера на проруските сепаратисти в Донецк

Александър Захарченко
БГНЕС

Захарченко въведе в Донецк военните паради с танкове в съветски стил, а през 2015 г. заяви пред АФП, че съжалява за разпадането на Съветския съюз. "Съветският съюз бе велика страна и бе огромна грешка, че бе допуснато да бъде разрушена от ЦРУ и други тайни служби", каза той. "Европа и другите страни бяха сковани от страх от нас", добави той.
 
Един от неговите "консултанти" бе известният руски писател с националистически възгледи Захар Прилепин. Той обвини украинските военни и специални сили за извършването на атаки срещу ключови бунтовнически фигури, много от които загинаха при подобни експлозии в региона.
 
Убийството през 2016 г. на известния бунтовнически командир Арсений Павлов, с прякор "Моторола", заяви той, беше обявяване на "война".

Александър Захарченко
БГНЕС

Бившият лидер на бунтовническия регион Луганск, избран по същото време като Захарченко, подаде оставка миналата година.
 
През 2017 г. Захарченко обяви своите планове да създаде нова "държава", която да замести Украйна, наречена Малорусия – термин от времето на царизма за района, който обхваща по-голяма част от съвременна Украйна – и нейна столица да бъде Донецк.
 
Другите бунтовнически лидери обаче отхвърлиха това, а поддръжниците на бунтовниците в Кремъл го нарекоха "частна инициатива".

Александър Захарченко
БГНЕС

Този месец, в новинарско предаване на официалната бунтовническа телевизия, посветено на неговата дейност, Захарченко се обърна към бунтовническия легион, заявявайки: "Живеем в трудно, уникално време. От една страна това е трагично време, от друга страна, аз съм щастлив, че познавам всички вас". "Влязохме в атака заедно и заедно сънувахме как ще живеем в нова щастлива страна", каза той.
БГНЕС