Над десет страни, както и остров Тайван решиха да наложат нови антиковидни правила за пътници, пристигащи от Китай – страна, регистрираща скок в случаите на коронавирусна зараза, откакто властите решиха да смекчат строгата си здравна политика.

Пътуванията от Китай и до Китай може да се увеличат, след като Пекин обяви, че от неделя премахва задължителната карантина при влизане на китайска територия – последната следа от стратегията за "нулев ковид".

Ето кои държави изискват отрицателен тест за вируса или въвеждат други правила за пътници от Китай:

САЩ

От четвъртък САЩ изискват при влизане в страната да се представя отрицателен тест, направен задължително 48 часа преди заминаването от Китай, или пък документ, че пътникът е оздравял от коронавируса през последните 90 дни.

Приемат се резултат от Пи Си Ар тест или резултат от антигенно самотестване, осигурено и наблюдавано от оторизиран доставчик или от служба за телемедицина", посочват Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Същите правила важат за пристигащи от Хонконг и Макао.

Европейски съюз

От четвъртък всички пристигащи във Франция от Китай са длъжни да представят отрицателен Пи Си Ар или антигенен тест отпреди най-много две денонощия.
Италия и Испания също изискват тест за коронавируса за пътниците от Китай.

ЕС "силно насърчи" тази седмица страните членки да въведат изискване за тест, направен в Китай преди полета и "насърчиха" 27-те държави от общността да допълнят това изискване с тест на случаен принцип" при стъпване на европейска земя.

Австралия

Отрицателен тест се изисква преди влизане в Австралия, която се мотивира с "недостиг на пълни данни" от Пекин за инфекциозната вълна в Китай. Тестът е задължителен за всички пътници, идващи от Китай, включително от Хонконг и Макао.

Канада

Отава изисква за тест, направен максимум два дни преди отпътуването от Китай.

Обединено кралство

От четвъртък всички, пътуващи с полет до британско летище, трябва да представят отрицателен тест, преди да се качат в самолета в Китай. Британското правителство си запазва и възможността да тества "по избор" пристигнали вече пътници, за да следи за поява на нови варианти.

Израел

Израел изисква тест за ковид от всички чужденци, идващи от Китай и отваря и център за скрийнинг за евентуална зараза за пътници от Китай, които искат да се подложат на такова изследване.

Япония

В края на 2022 г. Япония бе сред първите страни, въвели нови правила за влизащи от континентален Китай – задължително тестване при пристигането им. Лицата с положителен тест ще бъдат поставяни под карантина за седмица в определени за това обекти. Токио ще ограничи и полетите от Китай за страната.

Тайван

Остров Тайван, смятан от Китай за част от територията му, също наложи задължителен скрининг – идващите от континентален Китай се подлагат на тест чрез фарингеален тампон при пристигането от Китай, съобщи агенция Си Ен Ей.

Южна Корея

Южна Корея също взе мерки, за да контролира пътниците, идващи от Китай – те са длъжни да представят отрицателен тест преди и след пристигането си. Изискването за скрининг важи и за пристигащи от Хонконг и Макао.

Гана

От петък всички пътуващи за страната от Китай ще бъдат задължени да представят отрицателен тест, извършен преди полета, и да се подложат на задължително изследване.

Индия

При влизане на нейна територия Индия изисква отрицателен тест, извършен не по-рано от 72 часа преди заминаването от Китай и други азиатски страни.

Катар

Катар изисква отрицателен Пи Си Ар тест, направен по-малко от две денонощия преди полета от Китай. Заразените след пристигането в страната "трябва да се подложат на санитарна изолация" според агенция Кю Ен Ей.

Мароко

Мароко въведе най-строгата мярка: страната просто забрани на всички пътници от Китай да влизат на нейна територия "независимо от гражданството им". Забраната влезе в сила във вторник до ново нареждане с цел да се избегне нова вълна от заразявания в Мароко и всичките й последици", посочи министерството на външните работи. 
Андрей Шарков/БТА