Кого ще спаси Путин от удавяне - Порошенко или Ердоган?
Кого ще спаси Путин от удавяне - Порошенко или Ердоган? / БГНЕС

Ако някой е решил да се удави, вече не може да бъде спасен, заяви руският президент Владимир Путин в традиционния си разговор в пряк ефир с хората в Русия, отговаряйки на въпрос кого би спасил първо, ако се давеха президентите на Украйна и Турция Петро Порошенко и Реджеп Тайип Ердоган, предаде Танюг.

"Разбира се, готови сме да подадем ръка за помощ и приятелство на всеки наш партньор, ако те желаят това", добави Путин.

Руските медии изтъкнаха, че този въпрос е бил зададен от 12-годишно момиченце.

Турция e приятелска страна, но някои нейни политици се държат неадекватно

Руският президент заяви, че смята Турция за приятел и турския народ - за приятелски, с който Русия безусловно ще изгражда най-добри междусъседски отношения. Има обаче проблеми с някои политици в Турция, чието поведение е неадекватно и ние съответно реагираме на това, каза Путин в традиционния си разговор в пряк ефир с хората в Русия, цитиран от ТАСС.

Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия

Работим спокойно, но не можем да не реагираме на неприятелски действия, каза президентът. "Задължително трябва да реагираме, иначе ще ни се качат на главата. Имаше такова нещо в по-новата ни история, но не е възможно да допуснем връщане към това и няма да го направим", заяви президентът. Отчитайки интересите си обаче, ние, естествено, ще развиваме отношения с всичките си партньори, включително със съседите си, добави той.

Турското ръководство не се бори с терористите, а сътрудничи с тях

Путин смята, че турското ръководство не се бори с терористите, а сътрудничи с тях. Той обърна внимание и на други проблеми, които трябва да накарат туристите да се замислят. "В Южна Турция "фактически се води гражданска война. Опитваме се да не я забелязваме, международната общност като че ли не я забелязва, но това е факт, при това с използването на тежка техника, тежко въоръжение, артилерия и така нататък", подчерта Путин и обърна внимание, че в Турция стават и терористични актове "едва ли не всяка седмица".

Ердоган предупреди Русия "да не си играе с огъня"

Турските власти се стремят да осигурят безопасността на туристите, включително на руските, тъй като това е значителен доход за турския бюджет, но едва ли ще успеят, смята Путин. Затова руските власти са длъжни да предупредят гражданите, че сега почивката в Турция, както и в Египет, е опасна, предупреди той.

Терористичната заплаха за Русия се запазва

Владимир Путин смята, че за Русия продължава да има заплаха от тероризъм, предаде ТАСС. В отговор на въпрос дали има вероятност от възраждане на джихадистката групировка ИДИЛ, чийто потенциал сериозно пострада от действията на руската авиация в Сирия, Путин призна, че "такава опасност винаги съществува, ако не се обръща достатъчно внимание на борбата с тероризма.

"Виждаме, че от тази опасност (тероризма) страдат много страни в света - в Близкия изток и Азия, САЩ, европейските страни", каза руският лидер и добави, че това важи и за Русия, която много добре знае какво е тероризмът и която е понесла големи загуби в борбата с тероризма. "Тази заплаха продължава да съществува", констатира той.

Мир в Сирия ще настъпи не чрез военни действия, а в резултат на мирни преговори

Сирийският народ трябва да участва в политически преговори и да приеме нова конституция за страната си, заяви Путин.

Путин: Военната операция на Русия укрепи държавността в Сирия

"Мир в Сирия ще настъпи не чрез военни действия, а в резултат на мирни преговори", каза президентът, цитиран от ТАСС. Разчитаме, че не въоръжените сили, а политическият процес ще доведе до умиротворяване. Всички трябва да седнат край масата за преговори и да приемат конституция, въз основа на която да организират избори и така да се излезе от кризата, добави той, като подчерта, че Русия прави всичко възможно да гарантира, че ситуацията в Сирия не се влошава.

Путин изтъкна, че изтегляйки значителна част от военновъздушните си сили, Русия е оставила сирийската армия в такова състояние, че с помощна на останалите руски сили да могат да извършват настъпателни операции.

Изненадващият ход на Путин

"След изтеглянето на войските ни сирийската армия превзе Палмира", напомни той. Опозицията (в Сирия) се опитва да си върне изгубеното. Трябва да се каже, че на практика не сирийската армия се бие там, а някои кюрдски формирования, освен това някои други въоръжени групировки се бият помежду си и срещу кюрдите. Следим внимателно обстановката, и ще направим всичко възможно да гарантираме, че положението няма да се влоши, каза Путин.

Коментирайки ситуацията около град Алепо, където боевете напоследък станаха по-интензивни, Путин отбеляза, че части на групировката "Джебхат ан Нусра" и други опозиционни сили са позиционирани близо едни до други, което усложнява обстановката, посочва Асошиейтед прес.

Путин за личния си живот

Руският президент Владимир Путин каза, че се е примирил с интереса към личния му живот, но още не е готов да отговори на този интерес, предаде ТАСС. Отдавна съм се примирил с това, разбирам го, но тези въпроси не са от първостепенно значение. Някой ден може би ще мога да удовлетворя любопитството ви, каза президентът.

Жените, които имат едно общо помежду си - Владимир Путин

Запитан кога обществеността ще научи за новата първа дама, той реагира шеговито: "Честно казано, не знам как това би повлияло на курсовата разлика или на цените на петрола".

Путин сподели, че поддържа добри отношения с бившата си съпруга, но всеки има свой живот и доволен от него.

"С Людмила Александровна понякога се виждаме. Не е често, но се срещаме. Отношенията ни са добри, може би по-добри, отколкото преди", добави той.

На въпрос как се лекува, Путин отговори, че се старае да не стига до болести, да спортува и да води здравословен живот, но ако се наложи, взема обикновени и евтини лекарства.

"Панамските документи" са провокация

Mедийните информации за офшорни сметки в Панама са "провокация" и че германският ежедневник "Зюддойче цайтунг", който стои зад разкритията, е задължен на американската банка "Голдман Сакс", заяви Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия

Според него зад изтичането на документите стоят американски служители, а съобщенията в медиите, имат за цел да посеят съмнения за определени личности.

По думите му първата публикация на "Панамския архив" се е появила в "Зюддойче цайтунг", който е част от медиен холдинг, принадлежащ на "Голдман Сакс".

"Може да изглежда странно, че те не публикуват недостоверни информации за офшорки - впечатлението е, че информацията е достоверна, че е подготвена даже не от журналисти, а по-скоро от юристи", каза Путин в ежегодния си разговор в пряк телевизионен ефир с хората в Русия.

Според него публикациите имат за цел да породят съмнения за приближени до него хора.

Президентът заяви, че руският виолончелист Сергей Ролдугин, когото западни медии обвиниха в участие в офшорни схеми, е похарчил всичките си пари за уникални музикални инструменти.

Според Путин не бива да се очаква разкаяние от поръчителите на тази публикация. "Те все едно ще го вършат и занапред и колкото повече наближават изборите, толкова повече ще се изнасят такива неща", убеден е руският лидер.

Поръчителите на публикациите "трябва да схванат, че нещата не опират до конкретни хора, физически лица, каквито длъжности и да заемат те в Русия. Нещата опират до страната ни, която няма как да бъде манипулирана или принудена да действа, както му изнася на някого, и да играе по гайдата му", заяви държавният глава.

Според него "ако се проявява уважение в разговора с нас, ако се търсят компромиси, както правим ние, тогава винаги ще намерим решение, което да задоволи всички - и нас, и партньорите ни". "Трябва просто да се работи с Русия като с равен партньор. Това е то верният извод от нещата, които стават сега", добави Путин.

Ситуацията в Източна Украйна

Руският президент подкрепи идеята на своя украински колега Петро Порошенко за увеличаване на броя на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по разделителната линия в конфликтната зона в Източна Украйна, с цел да се помогне за прекратяването на нарушенията на примирието, предаде Асошиейтед прес.

Путин обаче обвини Украйна, че протака изпълнението на политическите аспекти на Минското споразумение, като например аспекта за предоставянето на повече автономия на украинския Изток.

Той изрази увереност, че няма да има подновяване на военните действия в Източна Украйна, но призова Западът на използва влиянието си върху властите в Киев за пълното изпълнение на Минското мирно споразумение.

Върховната рада прие оставката на Арсений Яценюк и назначи нов премиер

Коментирайки утвърждаването от украинския парламент на Володимир Гройсман за премиер по-рано днес, руският президент изрази надежда, че новото украинско правителство ще бъде "прагматично".

Източник: БТА