Кофи Анан се завърна в родната си страна
Кофи Анан се завърна в родната си страна / netinfo

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан се завърна тази нощ в Гана, своята родна страна, където го посрещнаха като герой. Това съобщиха източници от местното летище, цитирани от Франс прес.

Анан слезе от самолета, придружен от своята съпруга, шведката Нане Кронстед-Лагергрен. Още на летището бившият генерален секретар на ООН бе приветстван от президента на Гана Джон Кофи Агиекум Куфуор, министри, военни и много граждани, развели знамена.

Благодаря на ганайците за подкрепата по време на десетгодишния ми мандат начело на ООН, каза Анан пред посрещачите, които пееха и удряха барабани.

Според ганайското ръководство Кофи Анан се завръща завинаги. През ноември бившият генерален секретар на ООН заяви, че има намерение да живее със съпругата си "в Акра и Женева". С Швейцария е свързана голяма част от следването и кариерата на Анан.

По пътя от летището към президентската канцелария, където бе организиран прием в негова чест, Кофи Анан каза, че смята да разговаря с властите на Гана за развитието на страната. Към края на мандата си в ООН той бе заявил, че "ще посвети известно време на Африка" и ще работи по-специално за осигуряването на храни за населението на континента.