Кофи Анан се отчита пред ООН, насилието в Сирия не стихва
Кофи Анан се отчита пред ООН, насилието в Сирия не стихва / снимка: Reuters, архив

Международният пратеник за Сирия Кофи Анан ще информира в сряда Съвета за сигурност на ООН за обиколката си в Дамаск, Техеран и Багдад, където днес разговаря с иракския премиер Нури ал Малики, предаде АФП.

Анан заяви на пресконференция, че Малики, който е „много обезпокоен” за ситуацията в Сирия, подкрепя плана му от шест точки за намиране на изход от кризата в тази страна. Официално приет от режима и опозицията преди три месеца, планът Анан, който предвижда прекратяване на огъня, досега остава само на хартия.

„Заминавам тази вечер и утре (сряда), ще информирам Съвета за сигурност” на ООН за тази обиколка, заяви пратеникът на световната организация и Арабската лига за Сирия малко след срещата си с иракския премиер, отбелязва БТА.

Преди Ирак, Кофи Анан посети Сирия и Иран - солиден съюзник на режима в Дамаск, който изрази подкрепа за мирния план на бившия генерален секретар на ООН.

Насилието в Сирия взе днес най-малко 21 жертви, предаде АФП, като се позова на опозиционни активисти. Спасител, работещ за Червения полумесец, улучен вчера от куршум в главата, докато помагал на ранени в източния град Дейр аз Зур, е починал. Още най-малко 20 души са били убити в Сирия днес, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Сред жертвите са девет цивилни и по четирима войници и бунтовници. Самоличността на останалите убити все още се уточнява.

Силите на режима продължиха да бомбардират безмилостно бунтовния град Растан, на 160 км северозападно от столицата Дамаск.

Междувременно Йордания започна изграждането на първия бежански лагер за сирийци, като част от усилията за справяне с потока от бежанци от съседната държава, който достигна 1000 души на ден, предаде ДПА. Лагерът, който е проектиран да помести до 5000 бежанци, ще бъде финансиран съвместно от ООН и Йорданската хашемитска благотворителна организация и приключен до края на седмицата, уточнява Агенцията на ООН за бежанците.

Лагерът скоро ще приюти първите сирийски бежанци, ако потокът от новопристигащи се запази на сегашното ниво от 500 на ден, заявих хуманитарни работници.

Държавният министър за медиите и комуникациите Сами aл Маайте заяви, че сирийците, които вече са пристигнали в Йордания след началото на бунта в страната им през март 2011 г. ще останат в „спешен лагер”, където ще бъдат осигурени здравни и други услуги, посочва АП. Той допълни, че Международната организация по миграцията ще създаде собствени отделни лагери, които да приютят лица, които не са сирийци и бягат от Сирия. В Йордания има 140 000 сирийски бежанци.

Над 17 000 души са били убити в Сирия от началото на бунта срещу президента Башар ал Асад преди близо 16 месеца по данни на базираната във Великобритания опозиционна организация. За момента е трудно да бъдат получени данни от независим източник, тъй като ООН спря да брои жертвите на конфликта в края на миналата година.