Кофи Анан се надява, жена да заеме неговото място
Кофи Анан се надява, жена да заеме неговото място / netinfo

Генералният секретар на ООН Кофи Анан насърчи днес кипърските гърци и кипърските турци да работят за възобновяване на преговорите за обединение на острова, предаде Асошиейтед прес.

Усилията за обединение на Кипър като двузонална федерация са блокирани от 2004 г. насам, когато кипърските гърци отхвърлиха плана на ООН за уреждане на въпроса малко преди Република Кипър да се присъедини към ЕС. Кипърските турци одобриха плана, който бе изготвен от Кофи Анан, припомня агенцията.

„Ние насърчаваме страните наистина да работят заедно в малки комисии по някои определени практически въпроси”, заяви Анан на съвместна пресконференция с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Анан изрази надежда неговият приемник /приемничка/ да фокусира вниманието си върху повторното обединение на Кипър и енергично да се заеме с този проблем.

„Надявам се тя да бъде решена да гради върху това, което сме постигнали и да работи усилено за обединението на острова, надявам се тя да има повече успехи от мен, заяви Анан”, като умишлено употребяваше думата "тя", за да покаже желанието си

жена да заеме неговото място на генерален секретар на ООН.

Миналият месец лидери на кипърските гърци и кипърските турци си размениха списъци с въпроси, предложени за преговори под егидата на ООН. Това бе първа стъпка към помирение от две години насам, отбелязва агенцията.

За да признае Република Кипър, Турция поставя като условие постигането на трайно решение на острова и слагане на край на изолацията на кипърските турци. Турция, която започна преговори по присъединяване към ЕС през октомври миналата година, е под натиск да приложи подписания с ЕС митнически съюз по отношение на Република Кипър, тоест да отвори пристанищата и летищата си за кипърски гръцки кораби и самолети, като част от ангажиментите, поети в процеса на преговорите за членство.

По-рано днес говорителят на турското външно министерство Намък Тан заяви, че Турция засега няма планове да отвори пристанищата и летищата си за кипърските гръцки кораби и самолети.