Кофи Анан призна, че мисията му в Сирия не е успяла
Кофи Анан призна, че мисията му в Сирия не е успяла / снимка: Reuters

Международният пратеник Кофи Анан призна, че не е успял да изпълни мисията си, тъй като планът му за мир си остана само на книга в Сирия, където насилията причиниха смъртта на десетки хиляди души. Анан призова Иран да участва решаващо при решаването на кризата.

"Положени бяха големи усилия в опит да се разреши ситуацията по мирен и политически начин. Очевидно не успяхме. Може би няма никаква гаранция, че ще успеем", признава Кофи Анан в интервю за френския всекидневник "Монд".

Пратеникът на ООН и Арабската лига говори за влиянието на Русия, която е съюзник на режима в Дамаск и досега блокира всякаква решителна международна акция срещу властта на Башар ал Асад, като подчерта колко е важно към разговорите да бъде приобщен и Иран, който също подкрепя сирийския режим.

САЩ и Европейския съюз се противопоставиха на евентуална покана към Иран на проведената наскоро в Женева конференция за Сирия, заради конфликта, който противопоставя Техеран на Запада по въпроса за ядрената му програма.

Интервюто на Кофи Анан е публикувано ден след срещата в Париж на Приятелите на сирийския народ, по време на която повече от 100 арабски и западни страни поискаха от Съвета за сигурност на ООН да приеме задължаваща резолюция, съдържаща заплаха от санкции срещу Дамаск.

Над 17 000 са жертвите на насилието от началото на бунта срещу режима на президента Башар Асад в Сирия през март 2011 година, от които 11 815 са цивилни, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Сред загиналите 17 012 души 11 815 са цивилни, 4316 са членове на армията и службите за сигурност и 881 са дезертьори, посочи президентът на базираната в Лондон организация Рами Абдел Рахман.

От влизането в сила на прекратяването на огъня на 12 април, предвидено в рамките на мирния план на международния посредник Кофи Анан, но което така и не беше спазено, са загинали 5898 души, допълни той.