Кофи Анан: Иран трябва да е част от решението за Сирия
Кофи Анан: Иран трябва да е част от решението за Сирия / снимка: Reuters

Пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан каза, че Иран трябва да бъде част от решението на сирийския конфликт, след разговорите си в Техеран с иранския външен министър, предаде ДПА.

"Присъствието ми тук в Техеран е доказателство, че аз вярвам, че Иран може да играе положителна роля и следователно трябва да бъде част от решението на сирийската криза", каза Анан пред репортери на съвместна пресконференция с иранския външен министър Али Акбар Салехи.

Според източник от ООН Анан смята, че иранската роля е от съществено значение за преодоляване на кризата и че Техеран може да използва добрите си отношения със сирийското ръководство, за да се стигне до решение за прекратяване на насилието.

Първостепенната цел в Сирия трябва да е овладяване на насилието, събиране на оръжията, които са в недобри ръце и слагане на бърз край на следващо милитаризиране на кризата, каза Анан. Той отказа да даде подробности за вчерашните си разговори с Башар Асад, които по думите му били конструктивни. Анан предупреди, че в Сирия може да настъпи катастрофа, ако мирният му план се провали, отбелязва Асошиейтед прес.

Външният министър Али Акбер Салехи похвали честната и безпристрастна роля, която Анан играе до момента по отношение на кризата. Той отбеляза, че позицията на Анан и особено искането му Иран да е част от решението е разгневило някои страни. По думите му, цитирани от ИТАР-ТАСС, Техеран напълно подкрепя плана на Кофи Анан и смята, че той трябва да бъде приложен изцяло, тъй като това ще гарантира стабилност и спокойствие в Сирия.

Салехи отново заяви подкрепата си за Асад и каза, че трябва да има възможност сирийският президент да осъществи обещаните реформи, предава БТА. "Асад вече предприе някои конструктивни стъпки в тази посока, но някои неуместни намеси попречиха на напредъка и спомогнаха за продължаване на кризата", каза Салехи. Той предупреди, че всички засегнати страни трябва да работятят заедно, а всички страни трябва да внимават погрешни решения да не предизвикат регионална катастрофа.

Кофи Анан се срещна също със Саид Джалили, секретар на Националния съвет за сигурност на Иран. Не е ясно дали той ще разговаря също с президента Махмуд Ахмадинеджад.

Визитата на Анан в Иран идва на фона на десетки изстреляни снаряди от Сирия, които паднаха в северен Ливан, където хиляди сирийци потърсиха убежище от 16-месечното
въстание. Обстрелът разпали страховете, че конфликтът може да се прехвърли в съседната страна.

Двама сирийци и ливанец загинаха днес при престрелка в пограничния район Уади Халед в Ливан, съобщи ливанският новинарски портал Нахарнет, цитиран от ИТАР-ТАСС. Трето денонощие обстановката по общата граница остава крайно опасна. Няколко ливански населени пункта, където са намерили убежище сирийски бежанци, са постоянно под обстрел. Новата вълна от насилие накара много жители да напуснат домовете си.

Според информация на сирийските власти правителствените войски преследват бойци, проникнали от Ливан и извършващи нападения на юг от град Хомс. Ливанското правителство реши вчера да разположи на север допълнителни армейски части, чиято задача е да попречат на сирийската въоръжена опозиция да създаде свои бази на ливанска територия.