Коалиция Тадич-Кощуница се изключва
Коалиция Тадич-Кощуница се изключва / netinfo
Според последните социологически проучвания водеща е Радикалната партия на Николич и Шешел. Реално сръбският затворник Войслав Шешел е лидер на партията. 1,5% разлика е Демоктратическата партия на президента Борис Тадич, трета е коалицията на т.нар.”Народен блок”, обединена около премиера Кощуница. Очаква се в парламента да влезе и Социалистическата партия, Либерално-демократическата партия и партиите на малцинствата. Нито една от партиите и коалициите в Скупщината няма да може да състави сама правителство, според прогнозите.

След изборите идва най-голямата неизвестност, изборни коалиции и математика, която ще реши съдбата на новото правителство.

Прогнозите показват, че коалиция като предишната на президента Тадич и премиера Кощуница, трябва да се изключи и тя вече е невъзможна. Всички други варианти остават открити.

Споразумението с ЕС, обещанието за шенгенски визи за Сърбия, всичко това звучи страшно за част от сърбите. Политиците в своята предизборна еуфория забравят да покажат колко труден е европейският път и има криворазбрани очаквания към ЕС, защото те забравят задълженията, които Сърбия трябва да изпълни.

Това е най-грубата, най-агресивната предизборна кампания, политиците извадиха „мръсните дрехи”, заговориха с езика на омразата. В началото обещанията бяха за мост с река Дунав, за нови пътища, детски градини и борба срещу корупцията. В последните две седмици Сърбия се раздели на предатели и патриоти, на европейци и защитници на Косово. След подписването на споразумението за асоцииране на Белград с ЕС последваха заплахи за убийството на Тадич.

Развръзката е неизвестна. Президентът БорисТадич и неговата коалиция казаха, че ще гласуват за енергийното споразумение, но същевременно Кощуница, заяви, че на дневен ред не може да бъде поставено ратифицирането на споразумението с ЕС, защото никой не го е видял. Кощуница обвини Тадич, че споразумението е фалшифицирано

Направиха опити да се спре провеждането на местни избори в Косово, но Сърбия насрочи избори в районите, в които живеят етнически сърби.