КНДР може да изстреля балистична ракета с голям обсег
КНДР може да изстреля балистична ракета с голям обсег / netinfo

КНДР може да извърши пробно изстрелване на балистична ракета с голям обсег, съобщи южнокорейската телевизия Уай Ти Ен, като се позовава на източници от правителството на Република Корея, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано днес представители на американската администрация съобщиха, че в КНДР е завършило зареждането с гориво на двустепенната балистична ракета, която се намира на стартовата площадка на базата Мусудан в североизточната част на страната.

Предполагаемата далекобойност на ракетата "Таеподон-2" е между 3,5 и 6 хиляди км, в зависимост от тежестта на полезния товар, отбелязва агенцията.

Вчера САЩ предупредиха Пхенян да се придържа към поетия ангажимент да не извършва тестове на междуконтинентални балистични ракети.

Позовавайки се на дипломати в Ню Йорк, японската агенция Киодо съобщи, че Япония и САЩ са се споразумели да отнесат въпроса до Съвета за сигурност на ООН, ако Северна Корея изстреля балистичната ракета.

Според информация, с която разполагат американското, японското и южнокорейското правителство, Северна Корея възнамерява да извърши изпитание на новата двустепенна балистична пакета Теподон 2, която има обхват от 3,5 до 6 хиляди километра и теоретично би могла да достигне територията на САЩ в района на Аляска, отбелязва РИА новости.