КНДР изстреля две ракети с малък обсег
КНДР изстреля две ракети с малък обсег / снимка: Reuters, архив

Северна Корея е изстреляла от западното си крайбрежие две ракети с малък обсег, съобщи Ройтерс, позовавайки се на южнокорейски медии, които цитират южнокорейски военни. Смята се, че целта е била да се изпробват новите им възможности.

През последните седмици Северна Корея предизвика напрежение със съобщението си, че в средата на април ще изведе спътник в Космоса. Новината породи опасения, че всъщност става дума за изпитание на ракета с голям обсег. Регионалните сили призовават Пхенян да се откаже от плановете си, които според тях, ако бъдат осъществени, ще са нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Изстрелването на вчерашните ракети - вероятно от типа "земя -море" - изглежда е с цел изпитание и не е свързано с изстрелването на ракетата с голям обсег, обявено за периода между 12 и 16 април, в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на севернокорейската държава Ким Ир-сен.

Щабът на южнокорейските въоръжени сили отказа на потвърди медийните съобщения.

Междувременно стана ясно, че Япония е дала заповед на военните да прехванат севернокорейската ракета, която е планирано да бъде изстреляна, ако се прецени, че тя представлява непосредствена заплаха за Япония, съобщиха осведомителните агенции. Макар японското правителство да смята, че е малко вероятно ракетата да падне на японска територия, за всеки случай са взети предпазни мерки, каза на пресконференция главният секретар на кабинета Осаму Фуджимура, предава БТА.

Северна Корея обяви, че траекторията на ракетата ще е в южна посока и няма да засегне съседните страни.

Министърът на отбраната на Япония Наоки Танака е дал заповед на силите за самоотбрана да свалят ракетата, ако има вероятност тя или нейни отломки да паднат на японска територия. Решението за прехващане на ракетата е било взето на заседание на Съвета за сигурност, председателствано от премиера Йошихико Нода.

Ако се наложи, ще бъдат задействани три бойни кораба, оборудвани с многоцелева система за проследяване и насочване "Иджис", и два зенитни комплекса "Пейтриът" ПАК-3.

По-нататъшното развитие на севернокорейската ядрена програма "ще е съдбоносна заплаха за Япония, Южна Корея и САЩ". Това твърди в публикуван доклад японският Държавен институт към министерството на отбраната - основният "мозъчен тръст" на ведомството, предаде ИТАР-ТАСС. "Ако Северна Корея постигне напредък в създаването на ядрени бойни глави, осигури възможността те да се монтират на балистични ракети и увеличи обсега на своите ракети носители, това ще е съдбоносна заплаха за Япония, Южна Корея и САЩ", се изтъква в документа.

В доклада подробно е анализирано развитието на ядрената програма на КНДР през последните години. Експертите от японското министерство са убедени, че Пхенян има възможност в най-скоро време да осъществи още един ядрен опит от рода на извършените през октомври 2006 и май 2009 г.

Учените от института отбелязват, че през последните години Пекин се ориентира към изостряне на отношенията с другите страни от региона, и дават пример с действията на комунистическата държава в Южнокитайско море. Те засягат и темата за САЩ, като изразяват опасения във връзка със значителните съкращения в държавния бюджет за отбраната, водещи според тях до известни проблеми и за Япония - особено що се отнася до преместването на американските войски от базите им в префектура Окинава.