КНДР готова да закрие ядрен реактор при определени условия
КНДР готова да закрие ядрен реактор при определени условия / netinfo

Северна Корея е казала на САЩ, че ще закрие ключов ядрен реактор и ще допусне инспекции на ООН, ако бъдат изпълнени определени условия, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на южнокорейския в. "Хангук илбо".

КНДР е готов евентуално да закрие петмегаватовия реактор в главния си ядрен комплекс Йонбьон и да приеме инспекциите от Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, пише изданието, цитирайки анонимен представител на Държавния департамент във Вашингтон.

Предварителните условия включват отдавнашното искане на Пхенян Вашингтон да вдигне финансовите ограничения, наложени заради фалшифициране и пране на пари, и искане за енергийни помощи.

Комунистическият режим запознал САЩ с позицията си с посредничеството на Китай. Това станало при уточняването на датата за възобновяване на шестстранните разговори за севернокорейската ядрена програма. Разговорите между двете Кореи, САЩ, Китай и Русия и Япония ще бъдат подновени в понеделник. Те бяха прекъснати през ноември миналата година.

"Надяваме се, че Северна Корея няма да дойде на преговорите с празни ръце", казва анонимният източник на "Хангук илбо". Запитан дали Пхенян ще закрие ядрения реактор в знак на добра воля, главният представител на САЩ в шестстранните преговори Кристофър Хил отказа да навлиза в подробности какво ще предложи американската страна. САЩ искат конкретен напредък, а не само преговори, посочи Хил.

САЩ са готови да дадат писмени гаранции на Северна Корея, ако тя се съгласи да направи първи стъпки към спиране на ядрената си програма, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на анонимни дипломатически източници. Вашингтон е казал това на

Пхенян миналия месец, когато дипломати от двете страни се срещнаха в Пекин. Според Йонхап гаранциите ще бъдат подписани от висши американски представители, в това число президента Джордж Буш.

КНДР настоява за такива гаранции, защото смята, че САЩ искат да нападнат комунистическата държава.