КНДР е готова веднага да затвори ядрения си реактор
КНДР е готова веднага да затвори ядрения си реактор / снимка: БГНЕС

Американският главен преговарящ Кристофър Хил заяви, че Северна Корея е готова да затвори ядрения си реактор в Йонбьон незабавно, предадоха световните агенции.

На пресконференция, която даде в Сеул на връщане от Пхенян, Хил отбеляза, че САЩ и КНДР са потвърдили ангажимента си към изпълнение на споразумението от 13 февруари за превръщане на Корейския полуостров в безядрена зона.

Разговорите по време на приключилата ми по-рано през деня визита в Северна Корея бяха много полезни, позитивни и подробни, подчерта той. Американският главен преговарящ уточни, че е бил поканен за посещението от севернокорейската страна, и не е правил опити да си издейства среща с държавния ръководител Ким Чен-ир, пише БТА.

Северна Корея е готова за нов кръг от шестстранните преговори за ядрената й програма в началото на юли, съобщи на същата пресконференция южнокорейският му колега Чхон Йон-у. Предвидено е Хил да отпътува по-късно през деня за Япония.

Американският главен преговарящ, който е помощник-държавен секретар на САЩ, е най-високопоставеният американски официален представител, посетил Северна Корея от повече от четири и години и половина насам. Това е най-сериозният знак през последните дни за възможен напредък по кризата с ядрената програма на Пхенян.