/ ThinkStock/Getty Images
Кметът на Отава разкри в събота, че е гей – новина, която идва в навечерието на седмицата на Гей прайда в канадската столица, съобщи АФП.

"Аз съм гей. Там - казах го, или по-скоро, написах го. Тези две думи ми отнеха почти четири десетилетия, за да ги изрека, но както се казва,"По-добре късно, отколкото никога", пише Джим Уотсън в писмо, публикувано във вестник „Отава ситизън“.

58-годишният Уотсън, който е кмет от 2010 г., припомни, че е бил срамежлив тийнейджър, който се местел и сменял училищата често, което му пречело да има приятели.

Това беше през 70-те години на миналия век, време, в което „почти нямаше ресурси, които да дават насоки или помощ или просто да поговориш“.

След като завършил университет, Уотсън заяви, че се е отдал на работата си. Депутат в провинцията от 2003 до 2010 г., той също е бил градски съветник и министър в провинциалния кабинет.

„Като гледам назад към живота си, да не разкрия това по-рано беше голяма грешка от моя страна“, написа той.

„Нежеланието ми не ми позволи да живея живота си толкова пълен с любов и приключения, колкото моите гей приятели, които бяха по-смели, отколкото някога бях.“

Той призова гейовете, които се крият, да не бързат да се разкриват, „но не чакайте и 40 години“.

Премиерът Джъстин Трюдо приветства „смелите думи на Уотсън“, заявявайки, че те „ще вдъхновят жителите на Отава и всички канадци да се чувстват свободни да бъдат себе си“.
БГНЕС