Кметът на Нагасаки в клинична смърт
Кметът на Нагасаки в клинична смърт / netinfo

Кметът на японския град Нагасаки – Ичо Ито е в клинична смърт, след като бе ранен с огнестрелно оръжие, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Шейсет и една годишният Ичо Ито бе прострелян, докато агитирал за предстоящите местни избори на улица край офиса си. Както съобщиха представители на властите, сърцето и белите дробове на Ичо Ито са отказали. Лекари в местната университетска болница се борят за живота му.

Нападателят е арестуван на местопрестъплението. По предварителни данни той е дал два изстрела с пистолет в гърба на жертвата.

Полицията идентифицира нападателя като 59-годишния Тецуя Широо, който е един от лидерите на организираната престъпна групировка "Суисинкай". Той е направил самопризнания, пише БТА.

"Суисинкай" е част от най-големия гангстерски синдикат в страната "Ямагучи-гуми". Полицията се опитва да установи мотивите за атаката.

Това е второто нападение срещу кмет на Нагасаки през последните години. През 1990 г. тогавашният кмет Хитоши Мотошима бе сериозно ранен от ултрадесни екстремисти, след като заяви, че обичаният от десните сили в страната император Хирохито носи известна отговорност за Втората световна война.