Садик Хан
Садик Хан / БГНЕС, архив
Лондонският кмет Садик Хан изрази в Брюксел желание британците да имат възможност да запазят европейското си гражданство и произтичащите от него права въпреки Брекзита, предаде Франс прес.

"Много лондончани са сломени, откакто напуснахме Европейския съюз. Продължаваме обаче да се чувстваме част от европейското семейство, ние сме европейци", обясни кметът лейбърист, който се срещна с висши представители на ЕС, включително с главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

"В момента, когато Обединеното кралство и ЕС започват следващия етап от преговорите, ми се иска в центъра на дискусиите да бъде поставен въпросът за едно "асоциирано гражданство", каза той.

Германски кмет губи поста си заради Брекзит, бил британец

Според комюнике на лондонското кметство асоциираното гражданство би дало на британците, които желаят това, възможност "да запазят доста от правата, с които се ползваха досега като граждани на ЕС, най-вече правото на свободно движение и работа в страните членки".

"Честно казано ще трябва доста да се поработи тук в Европа за убеждаването на страните членки. Повечето смятат, че европейското гражданство е възможно, само ако произтича от националното гражданство", каза евродепутатът Ги Верохофстат след срещата си с Хан.

Все повече британци кандидатстват за датско гражданство

Въпреки това бившият белгийски премиер отбеляза, че гледа благосклонно на тази идея, при условие "за реципрочност", което ще рече Обединеното кралство да даде на гражданите на ЕС, които искат това, същите права като на британските граждани.

Това условие едва ли е приемливо за Великобритания, която напусна ЕС именно защото беше против свободното движение на хора, отбелязва АФП.
БТА