/ БГНЕС
Украинските власти казаха, че руски сили са обкръжили северния град Чернигов и бомбардират райони, където местни жители са блокирани без електричество, отопление и вода, предаде Ройтерс.

Кметът на Чернигов Владислав Атрошенко каза, че бомбардировките са разрушили мост, свързващ града с украинската столица в южна посока и са отрязали главния маршрут за хуманитарна помощ и евакуация на ранени хора.

Преговорите между Русия и Украйна - трудни, има сигнали за ограничен напредък

Руското министерство на отбраната по-рано съобщи, че руски сили са „блокирали“ украински градове, включително Чернигов, за да ограничат действията на украинските военни, а Русия е съсредоточена върху поемане на контрол върху източния Донбаски район.

„Напълно обградени сме и преживяваме хуманитарна катастрофа“, каза Атрошенко по телевизията и допълни: „Хората са без вода, без отопление, без електричество…хората си дават сметка, че най-лошото тепърва предстои“.

Пентагонът: Украинските сили са предприели контраофанзива към град Херсон


Откакто нахлу в Украйна на 24 февруари, Москва многократно е отричала, че взима на прицел цивилни. Кметът каза, че бомбардировките са разрушили повече от половината частни домове в покрайнините на града, който беше с население от около 285 000 души преди конфликта и е прочут с историческите си сгради и старинни църкви.

Градските власти са започнали да доставят питейна вода до райони с всякакви възможни съдове, а местните хора са принудени да си готвят на открито пред домовете си.

Градът е напълно разрушен“, каза кметът Атрошенко.

ООН: Досега в Украйна са загинали най-малко 1081 цивилни

Вячеслав Чаус – губернатор на Черниговска област, каза, че градът е под обстрела на руска артилерия и бойни самолети. Той е „оперативно обграден от врага“, каза Чаус по националната телевизия.

Властите в Киев казаха, че се надяват да договорят хуманитарен коридор за утре от Чернигов.
БТА