Кмет въведе задължителна сиеста
Кмет въведе задължителна сиеста / ThinkStock/Getty Images

Кметът на испанския град Адор в провинция Валенсия въведе задължителна за жителите сиеста от 14 до 17 часа, съобщава агенция ЮПИ.

Разпоредбата е на Хуан Фаус Виктория. Чрез нея той призовава гражданите да се отдават на следобеден сън и да пазят тишина в този отрязък от време. В часовете на сиестата родителите трябва да се погрижат децата им да не вдигат шум, за да могат хората да спят необезпокоявани.

Виктория оправда решението си с големите летни горещини, като интервалът между 14 и 17 часа е най-добрият, за да се скрият хората от тях, да си починат и да се наспят. Кметът заяви, че няма да има глоби за нарушителите, като той призова съгражданите си да бъдат съзнателни и да спазват стриктно "часовете на мълчание".

Агенцията цитира изследване на френски учени от университета "Париж-Декарт", според което обедната сиеста е много полезна. 30-минутен сън поправя вредите и хормоналния дисбаланс, предизвикан от безсънна нощ предишната вечер. Сиестата възстановява биомаркерите на невроендокринната и имунната система на човешкия организъм.

Източник: БТА