Клинтън приветства енергичния стил на Саркози
Клинтън приветства енергичния стил на Саркози / netinfo

Бил Клинтън приветства енергичния и самоуверен стил на френския президент Никола Саркози и желанието на Париж да сътрудничи с фондацията на бившия американски президент за ограничаване на емисиите от газове с парников ефект, предаде Ройтерс.

"С нетърпение очаквам бъдещото ни партньорство с президента, тъй като мисля, че той е деен политик, а аз харесвам това", каза бившият президент след разговорите си със Саркози във френската столица.

Бил Клинтън, чиято съпруга е претендент за президентския пост на изборите през 2008 година, е във Франция не само за представянето на най-новата си книга, а и за да популяризира инициативата си за ограничаване на вредните емисии в 40 големи градове в света, сред които и Париж.

Запитан дали френско-американските отношения ще се подобрят при Саркози, бившият президент отговори, че това зависи и от правителството във Вашингтон. "Смятам, че това е двупосочен път", подчерта той.

Клинтън, който бе във Великобритания за събирането на средства за кампанията на сенатор Хилари Клинтън, бе попитан каква ще бъде обществената му роля, ако жена му стане президент.

В интервю за вестник "Гардиън" бившият президент се пошегува, че негови шотландски приятели предложили той да бъде титулуван "first laddie" (първият момък), след като някога съпругата му бе first lady - първа дама на САЩ. По думите на Клинтън, съпругата му иска, ако бъде избрана за държавен глава догодина, той да ръководи работата по възстановяване на репутацията на САЩ в света.