Клинтън победи в Невада, Тръмп - в Южна Каролина
Клинтън победи в Невада, Тръмп - в Южна Каролина / БГНЕС

Бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън печели с малка преднина гласуването на партийните събрания на Демократическата партия в Невада, предаде Франс прес. В Южна Королина в надпреварата на републиканците Доналд Тръмпо удържа победа над Марко Рубио и Тед Круз.

Резултатът в Невада вещае оспорвана битка между Клинтън и Сандърс

Хилари Клинтън победи противника си, сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, в третия етап от първичните избори, на които ще бъде определен кандидатът на демократите за президентските избори в САЩ през ноември.

"Благодаря на всички, които участваха с решимост и сърце във всяко кътче на Невада. Това е ваша победа!", написа тя в "Туитър".

При преброени 75,8 процента от подадените гласове, Клинтън получава подкрепа от 52,3 на сто, а Сандърс 47,7 на сто, отбеляза ТАСС. Сенаторът от Върмонт вече се обади на съперничката си и я поздрави за успеха.

Невада е вторият щат, в който печели Клинтън след победата й в Айова и тежкото поражение в Ню Хемпшър.

Силното представяне на Сандърс в щат, в който голяма част от населението е от малцинствата и в който Клинтън се очакваше да бие с двуцифрена преднина, показва, че надпреварата между двамата ще бъде дълга и оспорвана. Сандърс доказа, че може да печели гласове сред чернокожите и испаноезичните избиратели и че е способен да се състезава на национално равнище, отбеляза Ройтерс.

Клинтън победи в Невада Тръмп  в Южна Каролина
netinfo
Тръмп излезе победител в Южна Каролина

Милиардерът Доналд Тръмп удържа победа с 32,2 процента от гласовете на завършилите снощи първични избори на Републиканската партия в американския щат Южна Каролина, предаде ТАСС.

При обработени 99 процента от данните в изборните пунктове, на второ място се нарежда сенатора от щата Флорида Марко Рубио с 22,5 процента. Той завършва практически наравно със своя конкурент, сенатора от Тексас Тед Круз (22,3 процента).

На четвърто място със 7,8 процента от вота е бившият губернатор от Флорида Джеб Буш, който се оттегли от предизборната надпревара.

Източник: БТА