Клинтън може да приеме предложението за поста държавен секретар
Клинтън може да приеме предложението за поста държавен секретар / БГНЕС

Хилари Клинтън възнамерява да приеме поста държавен секретар, предложен й от новоизбрания американски президент Барак Обама, който протяга ръка на бившите си съперници, за да изгради администрация на широка коалиция, твърди британският вестник "Гардиън".

Откакто бе избрана за сенатор от Ню Йорк, Клинтън се специализира във външната политика и отбраната и е много подходяща да замени Кондълиза Райс като основен глас на американската външна политика, отблелязва БТА.

Съветниците на Обама са започнали да проучват фондацията на бившия президент Бил Клинтън, която разпределя милиони долари помощи на развитието в Африка, за да се уверят, че няма конфликт на интереси. Известно е, че благотворителната фондация, основана от съпруга на сенатор Клинтън, която се финансира от различни източници, е получавала и помощи от чуждестранни държавни глави.

Междувременно стана ясно, че всеки, който се опита да продава безплатните билети за церемонията по встъпването в длъжност на Барак Обама, която се очаква да привлече рекордна публика, ще бъде заплашен от 100 000 долара глоба или една година затвор, ако сенатор Даян Файнстийн постигне своето.

Демократката от щата Калифорния вчера внесе законопроект, забраняващ продажбата на билетите за церемонията на 20 януари и се надява той да бъде приет от Конгреса още тази седмица. Около 240 000 билета за церемонията пред Капитолия ще бъдат предоставени за безплатно разпространяване чрез канцелариите на сенаторите и конгресмените. Те ще бъдат пуснати най-рано в последната седмица преди церемонията и получателите трябва лично да си ги вземат от кабинетите в Конгреса.

"Встъпването в длъжност на президента е един от най-важните ритуали на нашата демокрация. Шансът да станеш свидетел на това събитие не може да се купува и продава като билет за футболен мач”, заявява сенатор Файнстийн.