Клаус Янсен: България не е готова за ЕС
Клаус Янсен: България не е готова за ЕС / netinfo
Под заглавие „Предстоят битки» германското списание «Дер Шпигел» публикува интервю с Клаус Янсен, президент на Съюза на криминалистите на ФРГ и докладчик на ЕС за България.

Изданието представя Янсен като експерт, изучавал по поръчение на ЕС борбата с организираната престъпност в България, и му задава въпроса, дали смята, че страната е готова за членство в евросъюза след половин година. Янсен отговаря с еднозначно «не». Според него в България не се прилагат съвременните принципи на борбата с престъпността. Изискванията на ЕС се изпълняват само привидно. Българската полиция, например, разследва търговията с дрога и прането на парите като независими един от друг комплекси. Такъв подход е обречен на неуспех, казва той.

Според Янсен на българските полицаи им липсва волята за борба с организираната престъпност. Той допуска, че много от българските му колеги са просто наплашени и припомня, че през последните години в страната е имало над 100 поръчкови убийства, без нито едно от тях да бъде разкрито. В България силовият монопол не властта не е в ръцете на полицията, казва той.

«Дер Шпигел» задава въпроса, дали Евросъюзът трябва да се страхува от българската организирана престъпност. "Това се разбира от само себе си. Когато страната стане пълноправен член на общността, престъпността ще се разпространи необезпокоявано от България към Западна Европа. Предстои вълна от насилствен рекет, от битки за преразпределение в областта на нелегалната проституция и търговията с наркотици", казва той и добавя: Брюксел не върши необходимото за да накара България да се бори по-ефективно с организираната престъпност. Не е достатъчно само да се задава на България въпросът «Имате ли законови разпоредби за защита на свидетели?» и веднага във формуляра да се отмята въпросът като решен. Брюксел трябва много по-настойчиво да следи за конкретното прилагане на новите закони.

Клаус Янсен казва, че е разочарован от това как в България са реагирали на неговия доклад. "В медиите бях представен като човекът, който ще провали българското членство в ЕС. Самият министър на вътрешните работи се включи в кампанията", казва Клаус Янсен и добавя: България се превърна в забранена зона. Не бих могъл повече да я посещавам.