Китайско училище отвори банка за оценки, дава на ученици класове назаем
Китайско училище отвори банка за оценки, дава на ученици класове назаем / Thinkstock/Getty Images

Много от нас са били в подобна ситуация - отчаяно да се надяваш да получиш желаната оценка, за да преминеш без проблеми в по-горен клас. Сега обаче учениците в едно китайско училище ще могат да си спестят подобни тревоги, тъй като ръководството им разрешава да „взимат назаем" класове и да продължават напред с обучението си.

Средно училище в Източен Китай създаде първата по рода си „банка за оценки" където ученици, които иначе биха се провалили на тестове, могат да взимат необходимите си точки, за да преминат определения праг за изкарване на изпит, пише британският в. „Гардиън".

Това обаче има своята цена. Учениците ще трябва да „връщат" взетите класове като изкарват дори и по-високи оценки на бъдещи изпити. За да се отплатят те също така ще могат да извършват допълнителна извънучебна дейност като лабораторна работа или представяне на презентации.

Китайската образователна система е силно зависима от няколко основни изпита, като влизането във висши учебни заведения зависи почти изцяло от един-единствен тест в края на последната учебна година, подобно на матура.

Напрежението от справянето с ключовия изпит е довело до всевъзможни оригинални и високотехнологични методи за преписване, включващи камери и радиоустройства, скрити в предмети като бижута, очила, портмонета, химикалки, линии и дори бельо.

„Целта на изпитите е учениците да оценят, поправят и подобрят своите знания, не да правят нещата по-сложни, да наказват или унищожават ентусиазма", заяви Хуан Кан, директор на учебното заведение. Той също така разкритикува идеята, наложена в Китай, че „един тест определя живота ти".

В момента „банката за оценки" в Първо средно училище в Нанкин е в пилотна фаза и е достъпна само за напреднали ученици в международния клон на учебното заведение. Досега около четвърт от децата, за които програмата е достъпна, са се възползвали от взимането назаем на оценки.

Също като в истинска банка взимането назаем на оценки включва лихва и учениците могат да върнат дълговете си на вноски. Учениците, които накрая на учебния срок все още имат дългове, ще получават червена точка в своите досиета.

Източник: БГНЕС