Китайският президент отпътува за четиридневна визита в САЩ
Китайският президент отпътува за четиридневна визита в САЩ / снимка: Reuters

Китайският президент Ху Цзинтао отпътува от Пекин за четиридневната си визита в САЩ, чиято кулминация ще бъде в сряда, когато той ще има разговор с Барак Обама. Двамата ще дадат обща пресконференция и накрая Обама ще организира за него държавна вечеря, предаде Франс прес.

Преди пет години, по време на визита си в Белия дом, Ху не беше удостоен с държавна вечеря, припомня Асошиейтед прес. През април 2006 г., когато той посети Белия дом за среща с Джордж Буш, домакините организираха скромна вечеря. Китайският лидер първо беше посрещнат на Южната морава с военни почести, но докато произнасяше речта си, жена го прекъсна с крясъци в подкрепа за забраненото в Китай религиозно движение Фалунгун. След това Буш лично се извини на Ху за инцидента, който обаче беше последван от друг. На церемонията по посрещане на китайския президент, страната му беше обявена като "Република Китай" вместо "Народна Република Китай". Република Китай е официалното име на Тайван, за който Пекин твърди, че все още е негова територия.

Засега Белият дом не е предоставил подробна информация относно вечерята и в медиите изобилстват въпроси, като "Кой известен главен готвач ще сготви ястията? Мишел Обама ще облече ли рокля в източноазиатски стил? Обама ще се опита ли да превърна Ху Цзинтао в привърженик на американската поп култура посредством музикалния съпровод на вечерята?"

Държавната вечеря в чест на китайския президент ще бъде третата, която дава досега Обама. Преди това той даде държавни вечери за лидерите на Индия и на Мексико. За тези две вечери Мишел Обама нае външен главен готвач. По време на визитата си в Пекин през ноември 2009 г. Обама също беше поканен на държавна вечеря от Ху, допълва БТА. Тази държавна вечеря ще бъде първата за китайски лидер от 13 години насам.

През 1997 г. президентът Бил Клинтън и съпругата му Хилари посрещнаха на държавна вечеря в Белия дом тогавашния китайски лидер Цзян Цзъмин и съпругата му и ги нагостиха с блюдо от омар в естрагонов сос, с печено телешко, покрито с печени пиперки и гарнирано с картофено пюре със сметана. Тогава на вечерята присъстваха 230 души, които седяха около маса, на която са се хранили президентите Дуайт Айзенхауер и Франклин Делано Рузвелт. Вечерята се състоя в Източната зала на Белия дом. После на Южната морава националният симфоничен оркестър изнесе под специална шатра концерт, включващ американски класически произведения като "An American in Paris" на Джордж Гершуин и "The Stars and Stripes Forever" на Джон Филип Суза. Тогава гостите на вечерята очакваха президентът Цзян да се присъедини към музикантите, защото година преди това на държавна вечеря на Филипините той изненада всички като изпя "Love Me Tender" и "Swanee River".

Междувременно стана ясно, че Китай ще рекламира постиженията си в едноминутен видеоклип, който ще се излъчи общо 300 пъти на ден на огромни екрани на Таймс скуеър в Ню Йорк, предаде Франс прес. Видеото показва китайската баскетбола звезда Яо Мин, пианиста Лан Лан и астронавта Ян Ливей. В клипа се виждат и обикновени китайци. Видеоклипът ще се излъчва и по телевизия Си Ен Ен до средата на февруари. Клипът ще покаже, че Китай е просперираща страна, държава в развитие, демократична и прогресираща страна, обяви през лятото китайското правителство във връзка с настоящата кампания.