Китайският президент иска Олимпиадата да не бъде политизирана
Китайският президент иска Олимпиадата да не бъде политизирана / БГНЕС

Китайският президент Ху Цзинтао призова да не се политизират Олимпийските игри и пожела те да бъдат отразени обективно от медиите. "Неизбежно е народите от различни страни и райони на света да имат различни схващания по различни въпроси", заяви Ху Цзинтао в една от редките му пресконференции с чуждестранни журналисти в Пекин.

"Не смятам, че политизирането на Олимпийските игри ще помогне да се отговори на това", отбеляза китайският президент. Той добави че политизирането на игрите е "противно на олимпийския дух, както и на стремежите, споделяни навсякъде по света". Ху Цзинтао призова журналистите да уважават китайските закони и да "пишат обективни репортажи". "Ние ще продължаваме да предоставяме необходимите структури и средства, за да могат да работят чуждестранните журналисти", увери китайският лидер.

Международният олимпийски комитет и китайските организатори се споразумяха да премахнат всички интернет ограничения за игрите в Пекин, заяви вицепрезидентът на МОК Гунила Линдберг."Въпросът е решен. Координационната комисия на МОК и организаторите на игрите се срещнаха миналата нощ и се договориха. Достъпът до интернет ще бъде като по време на всяка друга Олимпиада", заяви тя.