Китайският парламент преизбра Ху Цзинтао за държавен ръководител
Китайският парламент преизбра Ху Цзинтао за държавен ръководител / снимка: БГНЕС
Китайският парламент преизбра Ху Цзинтао за държавен ръководител за нов петгодишен мандат, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

65-годишният Ху, който е генерален секретар на Централния комитет (ЦК) на Китайската комунистическа партия (ККП) получи подкрепата на 99,7 процента от гласувалите депутати - 2956 от общо 2965.

Преизбирането на държавния лидер на годишната сесия на парламента бе напълно очаквано, отбелязва Асошиейтед прес. По конституция той обаче няма право да се кандидатира през 2012 г. за трети пореден мандат като председател на Китайската народна република (КНР). Ху бе преизбран и за председател на Централната военна комисия, т. е. за главнокомандващ на въоръжените сили.

За заместник-председател на КНР (вицепрезидент) бе избран 54-годишният Си Цзипин. Това го прави вероятен наследник на Ху през 2012 г. като генерален секретар на ЦК на ККП, отбелязва Франс прес. В момента Си е високопоставен член на ръководството на комунистическата партия.

66-годишният У Банго бе преизбран с голямо мнозинство за председател на Постоянния комитет на парламента. На поста от 2002 г., У е вторият човек в йерархията на Китайската комунистическа партия.

Парламентът освен това одобри плановете на ККП за преструктуриране на правителството, предаде ДПА. В резултат бяха създадени пет "суперминистерства" и ще бъде отделено по-голямо внимание на опазването на околната среда и на енергийната ефективност. Новите гигантски ведомства ще отговарят съответно за опазването на околната среда, транспорта, жилищното настаняване и строителството, индустрията и информацията, човешките ресурси и социалната сигурност.

Очаква се утре парламентът да преизбере за нов петгодишен мандат и премиера Вън Цзябао, отбелязва ДПА.