Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Конфликтът и конфронтацията не са в интерес на никого. Това е заявил китайският президент Си Дзинпин по време на видео разговор с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи CNN, като се позова на китайските държавни медии.

„Отношенията между две държави не бива да стигат до етапа на военна конфронтация. Конфликтът и конфронтацията не са в интерес на никого. Мирът и сигурността са най-ценните съкровища на международната общност“, е заявил Дзипин.

Съобщава се също, че китайският президент е заявил пред Байдън, че САЩ трябва да поемат своите международни отговорности и да положат усилия за световния мир. „Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и двете най-големи икономики в света, ние отговаряме не само за развитието на отношенията между Китай и САЩ по правилния път, но трябва да поемем нашите международни отговорности и да положим усилия за световен мир и спокойствие“, е заявил още Си Дзипин.

Разговорът между двамата световни лидери започна в 13,03 ч. по Гринуич и е продължил час и 50 минути, съобщи Белият дом. Той се случва само дни след като стана ясни, че САЩ са придобили по дипломатически пъти информация, че Китай е изразил готовност да предостави на Русия поискана военна и финансова помощ за войната срещу Украйна. Все още не е ясно дали Китай възнамерява да предостави на Русия тази помощ, казаха американски служители, запознати с разузнаването.
 
БТА