/ iStock/Getty Images
Вероятността с подобряването на времето и настъпването на лятото броят на случаите на коронавируса да започне да нямалява е много малка. Това заяви днес на пресконференция ръководителят на отделението за инфекциозни заболявания в Първа болница на Пекинския университет, Ван Гуйцян, цитиран от ТАСС.

По думите на експерта, "въпреки че Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) изчезна през лятото на 2003 г., новият коронавирус, вероятно, силно се отличава от предишните (известни) вируси".

"Смята се, че коронавирусът е чувствителен към нагряване и температурата на кипене на водата може да го убие, но температурата в естествената околна среда не може да достигне тази стойност. Съдейки по глобалната епидемична ситуация, е малко вероятно вирусът да изчезне през лятото", каза Ван.

Ръководителят на Института за патогенни микроорганизми към Академията на медицинските науки на Китай, Цин Ци, отбеляза, че е "неправилно да се сравнява атипичната пневмония със заболяването, предизвиквано от новия коронавирус, а също така да се вярва, че коронавирусът ще изчезне със затоплянето на времето".