Китайската компартия ще усъвършенства управленската система
Китайската компартия ще усъвършенства управленската система / снимкa: БГНЕС

В Пекин се откри сесията на Общокитайското събрание на народните представители, която ще продължи две седмици. Очаква се на нея президентът Ху Цзинтао и премирът Вън Цзябао да получат мандат за още пет години, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Премиерът Вън Цзябао представи отчета за дейността на правителството си. Близо 3000 депутати ще обсъдят внесените проекти за реорганизация на управлението, включващи създаването на суперминистерства за по-ефективното управление на мощно развиващата се китайска икономика.

Вън Цзбао открои позитивната и стабилна динамика на развитие на отношенията на Китай с основните сили в света – Русия, САЩ и Япония. Премиерът изтъкна, че Китай активно и отговорно се е включвал в решаването на глобални въпроси. Той отбеляза, че Китай се готви да подари на света уникални летни Олимпийски игри.

Необходимо е да се разшири народната демокрация, да се усъвършенства демократичната система и да се разнообразят и увеличат демократичните форми и пътища, изтъкна премиерът. Вън посочи, че основният управленски принцип в страната е спазването на закона и препоръча подобряване на демокрацията на низовите равнища и по-голяма свобода, но едновременно с това призова към вярност към ръководството на партията. Като приоритети той изброи борбата срещу корупцията и преструктурирането на правителствения апарат.