Китайци сравниха Медведев със Сталин
Китайци сравниха Медведев със Сталин / снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение в Китай, където бе сравняван с Йосиф Сталин, пишат московски издания.

Първа спирка от маршрута на Медведев бе град Далян и мемориалния комплекс край близката крепост Порт Артур, героично отбранявана по време на руско-японската война от 1904-1905 г., посочва "Время новостей". Руският лидер положил венец пред паметника на съветските войни, освободили града от японска окупация през Втората световна война.

Стана ясно, че китайските ветерани и до днес асоциират Русия със Сталин, пише вестникът и цитира възрастна местна жителка: "Прекланяме се пред съветския върховен главнокомандващ - другаря Сталин, но никога не сме имали възможност да го видим, камо ли да се снимаме с него. Сега сме доживели вече преклонна възраст, срещнахме се с президента на Русия, което неописуемо ни радва. За нас вие сте символ на страната, която ни е дала марксизма и сталинизма".

Медведев "деликатно не развенчал този култ към личността" и склонил на обща снимка, разказва "Время новостей".

Според "Комерсант", възрастната китайка била дъщеря на Мао Цзедун. "Призракът на сталинизма броди из Порт Артур", констатира в заглавие "Московский комсомолец".

Хората в Китай имат крайно емоционално отношение към историята. Особено ако става дума за историята на комунизма, заключава "Росийская газета".

Наближава обаче 65-ата годишнина от Победата и нямаше как Медведев да не припомни за историческата истина, отбелязва всекидневникът.

"Трябва съвместно да полагаме грижи за този спомен, да не допускаме никакво изопачаване на историческите събития. Трябва да браним истината за събитията от онази война, още повече че има сили, които се опитват да променят историческата истина", заявил пред китайските ветерани руският президент, цитиран в материала.

Съществено е укрепнало сътрудничеството между Русия и Китай по въпросите, засягащи Иран и Северна Корея. Съвместната дейност във военнотехническата сфера обаче спря, отбелязал във връзка с визитата помощникът на руския президент, Сергей Приходко, цитиран от "Ведомости".

Изчерпани са вече оръжейните нужди на Китай, които Русия би могла да задоволи, без да навреди на собствените си интереси, пояснява изданието.

Делегацията на Медведев ще постави пред Китай въпроса за копиране на руски оръжия в страната, предупредил помощникът на президента.

Китайците се опитват да копират купени по-рано изтребители Су-27 и Су-30, най-съществената част от оръжейния износ на Русия. Още не са постигнали приемливо равнище и не са приели тези копия на въоръжение, но вече ги рекламират в чужбина, пояснил пред вестника мениджър от руски военен завод.

По време на посещението ще бъде подписан и технически договор за изграждане на втората фаза от китайската АЕЦ в Тянван, информирал Приходко. Според източник от руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом", Русия, построила вече двата първи реактора, ще получи за своето по-нататъшно участие близо 1,3 милиарда евро, добавя "Ведомости". (БТА)