Китай в тридневен траур, още трима починаха при вторичен трус
Китай в тридневен траур, още трима починаха при вторичен трус / cнимкa: БГНЕС
Китайското правителство обяви тридневен национален траур за жертвите от земетресението. Той ще продължи от понеделник до сряда, съобщава Синхуа.

Триминутно мълчание ще бъде запазено и сирените ще отекнат в цялата страна в понеделник в 6,28 ч. по Гринуич (8,28 ч. българско време) – точно седмица след катастрофалния трус, се съобщава в правителствения интернет сайт.

Най-малко три са жертвите и повече от 50 ранените в резултат на силен вторичен трус в югозападен Китай, предаде АФП, позовавайки се на местен представител. Трусът бе регистриран през нощта в град Цзяню и разлюля няколко съседни градчета. Според китайския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 6 по Рихтер.

32 477 станаха жертвите на земетресението с магнитуд 7,9 по Рихтер, разтърсило на 12 май югозападната китайска провинция Съчуан, предадоха световните агенции, позовавайки се на информация на китайската осведомителна агенция Синхуа. Броят на ранените достигна 220 109 души. Китайските власти очакват, че броят на жертвите ще надхвърли 50 000 души.

Тази сутрин в Чънду, столицата на Съчуан, кацна руски товарен самолет с 30 тона помощи за бедстващото население на региона, предаде ИТАР-ТАСС. Пратката включва дизелови генератори и хранителни продукти.
Русия изпрати още три самолета с подобни пратки на 14, 15 и 16 май. Тогава те доставиха 120 тона палатки и одеала.