Китай съди полицаи, прикрили убийството на британец
Китай съди полицаи, прикрили убийството на британец / снимка: Reuters

Китай започна отделен процес срещу четирима полицаи по обвинение, че са прикрили убийството на британец, за което е съдена съпругата на бившия член на Комунистическата партия Бо Силай - Гу Кайлай, предаде ДПА.

Процесът в източния град Хъфей започна след вчерашното изслушване на обвиненията, че Гу и нейния домашен помощник са отровили британския гражданин Нийл Хейуд в югозападния град Чунцин.

Четиримата високопоставени служители от Чунцин са заподозрени, че са прикрили незаконните действия на Гу по време на разследването на смъртта на Хейуд и са заобиколили закона, за да извлекат лична полза. Сред обвинените са бившият заместник полицейски началник на града Го Вейго и двама високопоставени детективи, уточнява БТА.

Вестник "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от Ройтерс, пише, че бившият полицейски началник на Чунцин Ван Лицзюн ще бъде изправен пред съд най-рано следващата седмица в югозападния град Чънду. Ван потърси временно убежище в американското консулство в града през февруари, след като казал на Бо, че съпругата му е заподозряна в убийство.

Бягството на Ван в американската мисия предизвика скандала, който бързо доведе до падането на Бо. До този момент официално се смяташе, че смъртта на Хейуд е причинена от вероятен инфаркт в резултат на прекомерна консумация на алкохол.