Китай ще затъне в боклуците си до 13 години
Китай ще затъне в боклуците си до 13 години / netinfo

Китай ще затъне в собствените си боклуци до 13 години, тъй като милиони жители на селскостопанските райони се преместват в градските части на страната. Това предупреждават местните медии.

Според вестник “Чайна дейли” през 2020 г. купчината с китайски боклук ще достигне 400 милиона тона, тоест боклукът, изхвърлен в целия свят през 1997 г. “Китайските градски части ще генерират максималното количество боклук, с което градовете могат да се справят след 13 години”, пише изданието като цитира данни от Китайския съвет за международно сътрудничество и развитие (правителственият екологичен орган).

В посочения период в градовете на Китай ще живеят около 860 милиона души, което ще обтегне и без това претоварената градска система за събиране и съхранение на сметта. Вестникът уточнява още, че около 70% от китайския градски боклук се изсипва на сметищата, а 30% отива за производство на торове.

Само половината от него обаче може да се обработва екологично чисто. Увеличаването на количеството боклук ще превърне огромни площи земи в безполезни, ще предизвика замърсяване на въздуха, земната повърхност и водата, тъй като ще се излъчват огромни количества токсични вещества.