Китай се опитва да успокои света, че млякото му е безопасно
Китай се опитва да успокои света, че млякото му е безопасно / снимкa: БГНЕС

Китай се опита да възстанови доверието към млечните му продукти, като съобщи, че при последните химически изследвания не е открит опасният химикал меламин, предаде Ройтерс.

Китайската служба за безопасност на храните нареди на магазините да изготвят за клиентите списък на марките храни, които са доказано безопасни, след като при проверки на млечни продукти на 65 компании не беше открит меламин.

Паниката по света обаче не намалява. Вчера 31 партиди сухо мляко дадоха положителен резултат на теста за съдържание на меламин. Производителят добавил химикала, за да заблуди органите на теста за качество. Меламинът обикновено се използва при производството на лепила и смоли. Към млечните продукти той се добавя незаконно, защото допринася за повишаване на съдържанието на протеини.

Тайванските власти наредиха на търговците да изтеглят шест вида продукти на "Nestle", съдържащи китайско мляко след положителна меламинова проба. Те съобщиха, че продуктите не заплашват здравето на потребителите, но се налага да ги изтеглят, за да успокоят клиентите.

В Южна Корея властите откриха малки количества меламин в млечни продукти от Нова Зеландия и забраниха вноса на опасните стоки.

Министерството на прехраната и земеделието в германската провинция Баден-Вюртемберг съобщи, че в хранителен магазин в Щутгарт са открити китайски сладки "White Rabbit", съдържащи меламин, но успокои, че те не са опасни за потребителите.

Безопасно количество меламин е открито и в млечен шейк в китайски ресторант в австрийския град Грац, съобщи австрийското министерство на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед прес. Заразеният продукт е купен от китайски магазин във Виена и не се предлага в широката търговска мрежа. Шейкът не бил продаван на клиенти и няма пострадали от химикала.

ИТАР-ТАСС съобщава, че в Хабаровския край в Русия за експертиза е иззета половината от голяма партида от 1300 опаковки китайско сухо мляко.