/ Getty Image
Пожари, обхванали ниска растителност, наложиха евакуация на повече от 1500 души в Югозападен Китай. Заради рекордно високите от седмици температури и продължаващата суша бе удължен и режимът на тока за фабриките, предаде Асошиейтед прес.

Някои молове в мегаполиса Чунцин бяха затворени през по-голямата част от деня,за да се намали потреблението на електричество. Работното време на търговските центрове е ограничено от 16 до 21 часа, съобщи Китайската национална телевизия.

Заради сушата и жегата насажденията изсъхнаха, а нивото на реките спадна, включително на най-дългата река Яндзъ. Това наложи прекъсване на товарните превози по вода и повиши търсенето на електроенергия заради по-интензивното използване на климатици. Държавните медии съобщават, че правителството ще се опита да опази есенната зърнена реколта, която е 75% от годишната обща реколта, като изстрелва химикали в облаците, за да се опита да предизвика дъжд.

Наводнение в Китай взе 16 жертви, 36 души са в неизвестност

Китайското предприятие „Лиър Кемикъл Ко“ каза, че нейните заводи в градовете Цзинян и Гуанан в провинция Съчуан са получили нареждане за удължаване на режима на електроенергия до четвъртък.

Фабриките в Съчуан, които произвеждат процесорни чипове, слънчеви панели, компоненти за коли и други индустриални стоки, трябваше да затворят или да ограничат дейността си миналата седмица, за да пестят енергия, за да има за домакинствата при температури, достигащи 45 градуса. В офиси и търговски центрове бяха спрени климатиците, асансьорите и осветлението.

Власти на Шанхай съобщиха, че в източния китайски търговски хъб, компанията „Тесла“ и един голям производител на автомобили са спрели производството си миналата седмица поради прекъсване на доставките на компоненти от Съчуан. Провинцията получава 80% от енергията си от ВЕЦове.
Китайското правителство казва, че това лято е най-горещото и най-сухото в историята на Китай, откакто е започнало отчитане на стойностите през 1961 г. Температурите надхвърлиха 40 градуса през последните дни. Повече от 1500 жители са преместени във временни центрове за настаняване, докато около 5000 цивилни и военни са мобилизирани да се справят с пожарите, съобщи днес китайската новинарска агенция Синхуа.
Изпратени са хеликоптери, които изриват вода върху пожарите. През 2019 г. горски пожар в планините на провинция Съчуан взе 30 жертви - пожарникари и доброволци. Все още няма съобщения за смъртни случаи в резултат на горещата вълна.
БТА