/ iStock/Getty Images
Китай пусна днес на вода втория си самолетоносач, съобщи държавната телевизия, цитирана от БТА.

Официалното въвеждане на плавателния съд с име "Шандун" в състава на китайските въоръжени сили стана на церемония във военноморската база на южния остров Хайнан. В нея участва президентът Си Цзинпин. На церемонията присъстваха и около 5000 работници и представители на военноморските сили, които изпяха китайския химн при вдигането на националното знаме.

След това Си Цзинпин си направи групова снимка с военните и цивилните, присъствали на церемонията в пристанището на град Саня, и ги призова да "допринасят още повече за комунистическата партия и за китайския народ".

Кръстиха на Елизабет II най-големия британски самолетоносач (СНИМКИ/ВИДЕО)

Китай имаше досега само един действащ самолетоносач, "Ляонин", построен в бившия СССР и купен от Украйна. Той бе приет на въоръжение през 2012 г.
Изпитанията на втория китайски самолетоносач започнаха през 2017 г. Той е с конвенционални (а не с ядрени) двигатели и на него може да бъдат натоварени около 40 самолета, според експерти.

Въвеждането на въоръжение на втория китайски самолетоносач, който е и първият изцяло китайска разработка, става в контекста на съперничество със САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китайската армия продължава да увеличава мощта си и вече е смятана за втората военна сила след американската. САЩ обаче разполагат с бюджет за отбрана, който е три пъти по-голям от този на Китай.

Хеликоптер на САЩ се разби върху американски самолетоносач (СНИМКИ)

С два самолетоносача Китай остава далеч от Съединените щати, които имат 11, но изпреварва страни като Русия, Франция, Великобритания и Индия, които имат по един.

Въвеждането на въоръжение на втория китайски самолетоносач освен това идва в момент, когато Пекин с все по-твърд тон заявява териториалните си претенции в Южнокитайско море. Там Китай си оспорва острови с Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней. Всяка една от тези страни контролира няколко от тези острови.
БТА