/ БТА
Китайското министерство на търговията призова за "възстановяване и гарантиране на сигурността на морските пътища в Червено море", предаде Франс прес.

Китайското ведомство отправи призива си на фона на атаките на йеменските бунтовници хути срещу търговски кораби в Червено море. Хусите твърдят, че извършват нападенията в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

"Очакваме замесените страни да действат в общия интерес на регионалната сигурност и стабилност, както и в общия интерес на международната общност", каза говорителят на министерството на търговията Хъ Ядун, цитиран от китайската новинарска агенция Синхуа.

Хутите обявиха, че руските и китайски кораби не са под заплаха в Червено море

Пекин призовава страните да "възстановят и да гарантират сигурността на морските пътища в Червено море, за да бъде възобновен нормалният ред на международната търговия", заяви говорителят, като изтъкна, че Китай ще продължи внимателно да следи ситуацията.

В отговор на атаките на хутите срещу търговски кораби САЩ предприеха операцията "Пазител на благоденствието", която има за цел гарантирането на свободата на корабоплаването в Червено море. Освен това САЩ и Великобритания нанесоха удари по обекти на хутите в Йемен.
Божидар Захариев/БТА