Китай покани западни дипломати да се запознаят с обстановката в Тибет
Китай покани западни дипломати да се запознаят с обстановката в Тибет / снимкa: БГНЕС

Отстъпвайки пред международния натиск, Китай покани на двудневна обиколка из Тибет седемнайсет западни дипломати в Пекин, предаде ДПА. В групата, която отпътува за Тибет, придружавана от китайски служители, има дипломати от Германия, САЩ, Франция, Великобритания и Австралия. Целта на посещението е представителите на Запада да се запознаят на място с обстановката в Тибет след безредиците, избухнали на 10 март в столицата Лхаса.

Според официални китайски данни при протестите са загинали 19 души, но тибетското правителство в изгнание твърди, че убитите са 140. Чужд дипломат в Пекин уточни, че в групата е включен по един служител от посолство. Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак каза, че поканата към чуждите дипломати е стъпка в правилната посока, но Тибет остава затворен за дипломати и журналисти.

Тази седмица китайските власти организираха в Тибет и обиколка на 26 чужди журналисти, също придружавани от китайски служители. Манастирите в Лхаса остават затворени за посещения. "Не е отворен нито един от манастирите в Лхаса. Не знаем кога ще бъдат отново отворени", каза служител в управлението по туризъм в тибетската столица.