/ iStock/Getty Images
Китай цели да изпрати първата си пилотирана мисия на Марс през 2033 г., която да бъде последвана от редовни полети в рамките на дългосрочен план за изграждане на постоянно населена база на Червената планета и извличане на нейните ресурси, предаде Ройтерс.

Страната представи подробно своя амбициозния план, който ще засили съревнованието със САЩ за изпращане на хора на Марс, след като в средата на май приземи роувър на повърхността в първата си мисия до Червената планета.

Пилотирани мисии до Марс са планирани за 2033, 2035, 2037, 2041 г. и след това, заяви наскоро ръководителят на водещия производител на ракети в Китай Уан Сяодзюн.
 
Преди да започнат пилотираните мисии, Китай ще изпрати роботи до Марс, за да проучи възможните места за изграждането на база и системи за извличане на ресурси, съобщава Чайна спейс нюз, позовавайки се на Уан, който ръководи Китайския институт за ракетни изследвания (CALT).

За да обитават Марс, екипажите ще трябва да могат да използваме ресурсите на планетата, като например да извличат каквато и да е вода под повърхността, генерирайки кислород на място и произвеждайки електричество.

Китай също така трябва да разработи технология за връщане на екипажите обратно Земята.

Страната планира и непилотирана двупосочна мисия за взимане на проби от марсианска почва, която се очаква да бъде осъществена до края на 2030 г.

Американската космическа агенция НАСА разработва технология за изпращане на екипаж до Марс и обратно някъде през 30-те години на настоящия век.
Китайският план предвижда флотилия от космически кораби, които да правят курсове между Земята и Червената планета, и значително усвояване на нейните ресурси. За да се съкрати времето за пътуване, космическите кораби ще трябва да черпят енергия, отделена от ядрени реакции под формата на топлина и електричество, в допълнение към традиционните химически горива, отбелязва Уан.

Китай ще трябва да постигне двупосочни пътувания с общ летателно време от "няколкостотин дни", допълва той. Страната също така планира да създаде база на южния полюс на Луната и изпрати роботизирани експедиции до астероиди и Юпитер около 2030 г.

Миналата седмица Китай изпрати трима тайконавки на недовършената си космическа станция в първата си пилотирана мисия от 2016 г., разширявайки своето близкоземно присъствие и предизвиквайки лидерството на САЩ в орбиталното пространство.
БТА