/ iStock/Getty Images
Китайските власти отказаха молбата на два кораба на американския военноморски флот да посетят пристанището на Хонконг в близките седмици, предаде Ройтерс, като се позова на американски висши представители. Агенцията отбеляза, че това става на фона на задълбочаващата се политическа криза в бившата британска колония.

Според източниците, пожелали да запазят анонимност, амфибийният транспортен док "Грийн бей" е поискал разрешение да посети пристанището по-късно този месец, а ракетният крайцер "Лейк Ери" е искал разрешение за септември.

Тръмп се надява, че никой няма да бъде убит на протестите в Хонконг (ВИДЕО)


Конкретна причина за отказа не е била изтъкната, но според американските представители, той не е нещо безпрецедентно. За последен път Китай е отказал на подобно искане през септември 2018 г. През април тази година обаче китайските власти са разрешили военният кораб "Блу ридж" да влезе в хонконгското пристанище.

Отказът бе получен в момент на сблъсъци между полицията и демонстранти, протестиращи срещу нарастващото влияние на Пекин в Хонконг, на хонконгското летище, нарушавайки за втори ден работата му.

Протестиращите в Хонконг призоваха за всеобща стачка

Във Вашингтон президентът Доналд Тръмп каза, че китайското правителство придвижва войски към границата с Хонконг и призова за успокояване на обстановката. Той каза, че ситуацията в Хонконг е сложна и деликатна, но изрази надежда, че тя ще се разреши добре за всички, включително за Китай, без никой да пострада.
БТА