/ iStock/Getty Images
Китай отчете увеличение на случаите на идващ от чужбина коронавирус. Сега Поднебесната империя, в която болестта се появи за първи път, се притеснява от вноса на инфекции.

Общо има 13 потвърдени случая на вносен вирус в континенталната част – всичките са китайски граждани, които се връщат от чужбина.

Повече от 3100 души са починалите, а над 90 000 са заразените с COVID-19 по целия свят.

По-голямата част от случаите са в Китай, но Южна Корея, Италия и Иран се очертаха като страни с най-много случаи извън епицентъра.

Осем китайски граждани, които са работили в един и същ ресторант в северния регион на Ломбардия в Италия, са тествани положително за вируса в източната провинция Джеджианг.
Те отлетели за Китай от Италия миналата седмица.

Нови случаи на COVID-19 в Европа

Има и четири потвърдени случая на инфекции с произход от Иран - два в Пекин и два от северния регион Нинся, и един случай в южния град Шънджън при човек, пътувал от Великобритания през Хонконг. Китай прилага редица мерки, за да се опита да предотврати усилията му за ограничаване на заразата да бъдат обезсилени.

Пристигащите в столицата от страни, засегнати от вируса - включително Южна Корея, Италия, Иран и Япония, трябва сами да си наложат карантина за 14 дни, заяви заместник-секретарят на правителството на Пекин на брифинг във вторник.

"Ако тяхната дестинация е Пекин, всички трябва да бъдат поставени под карантина, независимо дали са китайци или чужденци", заяви Чен Бей.

Тези с фиксирано местопребиваване трябва да останат вкъщи, каза той, докато тези, които нямат къде да останат, ще се подлагат на "концентрирано медицинско наблюдение в определен хотел"./