Китай осъди още шестима на смърт заради протестите в Синцзян
Китай осъди още шестима на смърт заради протестите в Синцзян / снимка: БГНЕС

В Китай бяха осъдени на смърт още шест души, обвинени в убийство, палеж и други престъпления по време на етническите размирици през юли в западния китайски град Урумчи в Синцзян-Уйгурския автономен район. С това общият брой на смъртните присъди, свързани с размириците става 12, предаде ДПА.

Шестимата осъдени на смърт днес са сред 14-те, които бяха изправени вчера пред местен съд в Урумчи. Всички принадлежат към уйгурското мюсюлманско малцинство. Трима други бяха осъдени на доживотен затвор.

Активистката за права на уйгурите Ребия Кадир определя смъртните присъди като политически мотивирани и твърди, че те най-вероятно ще разгневят още повече уйгурите, които от дълго време се оплакват, че са дискриминирани. Съдените тази седмица 21 души са част от общо 403-ма , обвинени в престъпления във връзка с размириците в началото на юли, пише БТА.

По официални данни тогава са загинали 197 души и близо 1600 са ранени. Уйгурски групировки в изгнание обаче твърдят, че близо 800 души са загинали в Урумчи, много от които уйгури, пребити до смърт от полицията.