Китай обвини Запада за разногласията в ООН за Сирия
Китай обвини Запада за разногласията в ООН за Сирия / снимка: Reuters

Западните страни пречат на политическото уреждане на конфликта в Сирия и са отговорни за разногласията в Съвета за сигурност на ООН, пише вестник "Женмин Жибао", печатният орган на Китайската комунистическа партия, цитиран от Франс прес.

"Западните страни никога не се отказаха от целта си да свалят режима в Сирия и засилиха подкрепата за антиправителствените сили", пише вестникът в коментарна статия. "Натискът на Запада, включително опитът да се наложи забранена за полети зона над Сирия, подкопаха единството в Съвета за сигурност на ООН и попречиха на международната общност да постигне консенсус", се казва в статията.

"Женмин Жибао" критикува западните страни, че са отговорни за провала на мисията на Кофи Анан като посредник на ООН и Арабската лига.

Москва и Пекин блокираха в Съвета за сигурност три западни проекторезолюции, осъждащи репресиите на сирийския режим, припомня АФП.

Китайското външно министерство съобщи, че политическата и медийна съветничка на Асад - Бусейна аш Шаабан, ще разговаря с китайския външен министър Ян Цзечъ, посочва Асошиейтед прес. Министерството обмисля да покани и членове на сирийските опозиционни групи.

Очаква се Ян да потвърди призивите двете страни в Сирия да приложат плана на Асад от шест точки, за да се прекратят сраженията, при които през последните 18 месеца загинаха 20 000 души.

Междувременно Русия заяви, че желае мисията на ООН в Сирия да продължи, предаде ДПА. "Ние сме за продължаване на мандата на наблюдателската мисия на ООН в Сирия. Нейната конфигурация може да бъде променена, в зависимост от действителната ситуация в страната", се казва в изявлението на външното министерство в Москва, цитирано от БТА. "Ако при сегашните условия ООН напусне, това ще има сериозни последици не само за Сирия, но и за целия регион", констатира документът.

Руският външен министър Сергей Лавров призова Запада да на саботира женевските споразумения за мирно уреждане на кризата в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Убедени сме, че направеното в Женева не трябва да се саботира", каза Лавров, който е на посещение в Беларус. По думите му Русия ще настоява пред западните си партньори да декларират дали поддържат споразуменията и ако е така, защо не ги прилагат.

Лавров повтори руската позиция, че кризата в Сирия трябва да бъде уредена при спазване на Устава на ООН, запазване на териториалната й цялост и ненамеса на чужди държави във вътрешните й работи. Той добави, че Русия и Китай са били в Съвета за сигурност против проекторезолюцията на Запада за сирийската криза, защото са защищавали принципите на ООН.