Уолстрийт джърнъл
Уолстрийт джърнъл / iStock/Getty Images
Външното министерство на Китай обяви, че лишава от акредитация пратениците на три водещи американски вестника в отговор на рестрикциите на САЩ срещу китайски медии, предаде АП.

В прессъобщение ведомството уведомява, че журналистите, работещи за "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон пост" трябва да върнат своите прескарти в срок от 10 дни, въпреки че акредитацията им е валидна до края на 2020 г. Министерството подчертава, че тези хора не могат да работят като журналисти на територията на континентален Китай, а също в Макао и Хонконг.

Действията на Пекин бяха предшествани от решението на администрацията във Вашингтон да квалифицира пет държавни китайски медии като чуждестранни мисии и да намали броя на китайците, които работят за тях. Броят на визите за служители на тези пет медии бе ограничен до сто, което на практика означаваше експулсиране на една трета от работещите в тях, припомни АП.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази съжаление по повод решението на Китай да отнема акредитации на американски журналисти. По думите му този ход ще лиши света и китайския народ от информация в тези "изключително усилни" времена на коронавируса. На пресконференция в Държавния департамент Помпейо съобщи, че неколцина служители на ведомството в дипломатически мисии по света са дали положителни проби за новия коронавирус.
БТА