Китай изпрати подкрепления на границата между Непал и Тибет
Китай изпрати подкрепления на границата между Непал и Тибет / снимка: БГНЕС

Китай изпрати подкрепления на границата между Непал и Тибет и поиска от непалските власти да обърнат специално внимание на групи, подкрепящи протестите в Тибет, предаде Ройтерс. Според представител на непалските власти, цитиран от агенцията, числеността на граничните части откъм Китай е силно увеличена. Източникът посочил, че непалската страна не иска никакви конфликти по границата.

Най-малко седем са тибетците, застреляни по време на демонстрация, смазана от китайската полиция в Нгава, тибетски окръг в северозападната китайска провинция Съчуан. Това предаде АФП, позовавайки се на информация от протибетски организации. Според Тибетския център за човешки права и демокрация потвърдена е смъртта на 13 души, сред които монаси от манастира Кирти в Нгава, на около 1000 км североизточно от тибетската столица Лхаса. В провинция Съчуан, която граничи с Тибет, има няколко окръга, населени с тибетци.

Междувременно Китай блокира на своя територия достъпа до уеб сайта YouTube.com, след като там се появиха десетки материали, показващи събитията в столицата на Тибет Лхаса, предаде АП. Китайското правителство досега не е дало никакво обяснение за забраната за достъп до сайта.