Си Цзинпин
Си Цзинпин / БГНЕС
Китайската делегация, начело с вицепремиера Лю Хъ, ще замине на 13 януари за Вашингтон, за да подпише първата част от търговската сделка между двете страни, пише вестник „Саут Чайна морнинг пост“, позовавайки се на свои източници.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter на 31 декември, че първата част от търговска сделка с Китай ще бъде подписана на 15 януари в Белия дом.

Според изданието първоначално китайската делегация е трябвало да замине по-рано, но Пекин е трябвало да промени плановете си, след като Тръмп написа в Twitter, че ще подпише споразумение с "високопоставени представители" от Китай на 15 януари.

Китай отмени важно ограничение на чуждестранните инвестиции

Въпреки факта, че и двете страни планираха да приключат преговорите по първата част на сделката през януари, пише изданието, китайската страна не очаква Тръмп едностранно да обяви датата на подписване или че е готов да сключи сделка, без да отчете отсъствието от церемонията на китайския президент Си Цзинпин.

Според източници на вестника китайската делегация ще бъде във Вашингтон до 16 януари.

Няма официална информация за посещението на вицепремиера Лю Хе в Съединените щати.

На 13 декември Китай и САЩ обявиха, че са съгласували текста на първата част от търговското споразумение. Сред договорките им била и тази да не въвеждат една срещу друга нови наказателни мита, което трябваше да се случи на 15 декември
БГНЕС