Китай и Русия заедно в борбата с финансовата криза
Китай и Русия заедно в борбата с финансовата криза / снимкa: БГНЕС

Китайският президент Ху Цзинтао и президентът на Русия Дмитрий Медведев обещаха да задълбочат сътрудничеството между двете страни за посрещане на световната финансова криза, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Двамата лидери се съгласиха, че световната политическа и икономическа ситуация е подложена на значителни промени и че двете страни трябва да засилят сътрудничеството си, за да посрещнат настоящата финансова ситуация", съобщи говорителят на китайското външно министерство Лю Дзиенчао.

Руските медии цитираха изявление на Ху, в което се казва, че двете страни трябва да работят съвместно срещу "най-дълбоките и сериозни промени от Студената война насам". По време на срещата им на форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Перу, Медведев заяви, че сегашните световни проблеми "не трябва да попречат на двете страни да обсъдят пълноценни отношения на стратегическо сътрудничество в пълния им обхват".

Бившите опоненти от времето на Студената война Китай и Русия развиват все по-близки отношения. Търговските връзки, особено в енергийния сектор, нарастват бързо през последните години. Ху призова за още по-близко сътрудничество в сферите на финансите и енергетиката като потенциален буфер срещу финансовата криза.