Китай и Русия наложиха вето на опита на САЩ да наложат нови санкции на ООН на Северна Корея заради подновените ѝ изстрелвания на балистични ракети, с което за първи път публично разделиха Съвета за сигурност на организацията по въпроса, откакто органът започна да приема санкции срещу Пхенян през 2006 г., предаде Ройтерс.

Останалите 13 страни членки на Съвета за сигурност на ООН единодушно гласуваха за предложената от САЩ проекторезолюция, предлагаща забрана за износ на тютюн и петрол за Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун е заклет пушач. Резолюцията предлагаше също да се вкара в черния списък хакерската група "Лазарус", която според САЩ е свързана със Северна Корея.

Северна Корея изстреля три балистични ракети в рамките на по-малко от час

Гласуването се проведе само ден след като Пхенян изстреля три ракети, включително една, за която се смята, че е неговата най-голяма междуконтинентална ракета "Хвасон-17". Тези ракетни тестове последваха след визитата на американския президент Джо Байдън в Азия.

Американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфийлд призова за единство преди гласуването, наричайки изпитанията на междуконтинентални балистични ракети от Северна Корея тази година "заплаха за цялата международна общност", посочва Асошиейтед прес. Тя каза по-рано този месец, че "е време да се спре да се демонстрира мълчаливо съгласие и да се предприемат действия" срещу Северна Корея.

Американският президент пристигна в Южна Корея

През последните 16 години Съветът за сигурност на ООН последователно и единодушно засилваше санкциите, за да спре финансирането на програмите на Пхенян за балистични ракети и ядрени оръжия. За последно санкциите на ООН срещу Северна Корея бяха разширени през 2017 г., посочва Ройтерс.
БТА